Gebruikers beheren

Roles en rechten

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij het handig en nuttig is als je meerdere gebruikers en rechten kan aanmaken

Standaard maken wij voor een klant een gebruiker aan met zijn of haar naam of het bedrijfsnaam. Stel je opdrachtgever heet bijvoorbeeld ‘Kim’, dan maak ik een gebruiker aan genaamd ‘Kim’. Maak haar geen Beheerder of Admin, maar geef haar beperkte bevoegdheden. Geef haar als rol ‘Auteur’. De ‘auteur’ heeft beperkte bevoegdheden. Lees meer hieronder over de verschillende rollen.

Wat zijn roles? Roles zijn rechten wat een gebruiker kan doen op je website. Hieronder alle roles onder elkaar:

Beheerder (Administrator) De beheerder heeft de meeste rechten op de website. Met deze rol kan je alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen.

Redacteur (Editor) De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren.

De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins en widgets enz.

Auteur (Author) Een auteur kan alleen berichten plaatsen en geen pagina’s. Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen gebruikers.

Schrijver (Contributor) Een schrijver kan berichten schrijven maar hij kan deze zelf niet publiceren. In plaats van de knop “publiceren” staat er bij iemand met de rol van schrijver “inzenden voor beoordeling”. Iemand met de rol van redacteur of beheerder moet het bericht vervolgens goedkeuren voordat het gepubliceerd wordt. De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gastbloggers. Er is echter wel een nadeel bij deze rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen dus dat zul je zelf moeten doen.

Abonnee (Subscriber) Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen. Het voordeel van een abonnee is dat je hem wel persoonlijk kan begroeten als hij is ingelogd, en hij kan een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te vullen.Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.

Hieronder zie je het gebruikerspaneel:

 

Nieuwe gebruiker toevoegen

U hoeft alleen maar naar de pagina Gebruikers »Nieuwe toevoegen in uw WordPress-beheergebied te gaan. Vervolgens hoeft u alleen het formulier in te vullen om een nieuwe gebruiker aan te maken.

 

 

 

 

 

Nu zie je het volgende scherm:

Op het formulier moet u eerst een gebruikersnaam invoeren. De gebruiker kan dit of zijn e-mailadres gebruiken om in te loggen.

Voer vervolgens het e-mailadres van de gebruiker in. Controleer nogmaals of u het juiste e-mailadres gebruikt. Gebruikers hebben dit nodig om hun wachtwoorden opnieuw in te stellen en e-mailmeldingen te ontvangen.

Daarna kunt u de voornaam, achternaam en website-URL invoeren. Aangezien dit optionele velden zijn, kunt u ze ook leeg laten. Gebruikers kunnen hun eigen profielen bewerken om deze velden later in te vullen.

In de volgende stap moet u een wachtwoord kiezen. We raden aan om hiervoor een online generator voor sterke wachtwoorden te gebruiken.

Onder het wachtwoordveld ziet u een selectievakje om de gebruiker een e-mail te sturen. Als je dit aanvinkt, ontvangt de gebruiker een e-mail waarin staat hoe hij moet inloggen. Hier staat ook een link, zodat hij desgewenst een ander wachtwoord kan instellen.

 

 

 

 

 

De laatste optie op de pagina is om een WordPress-gebruikersrol te kiezen uit de vervolgkeuzelijst.
Elke gebruikersrol wordt geleverd met een andere reeks mogelijkheden. De abonnee is de minst machtige rol en de beheerder is de machtigste rol. U moet een rol kiezen, afhankelijk van de taken die een gebruiker op uw website uitvoert. De rol’s staan boven aan de pagina nog uitgebreid uitgeschreven.
Misschien weet u al welke rol u uw gebruiker wilt geven. Selecteer dan de rol en klik op de knop ‘Nieuwe gebruiker toevoegen’ onder aan het scherm.

Gebruiker bewerken

Als beheerder kunt u op elk moment gebruikers toevoegen aan en verwijderen uit uw WordPress-site. Nadat u een gebruiker heeft toegevoegd, kunt u zijn profiel op elk gewenst moment bewerken en alle informatie, inclusief wachtwoorden, wijzigen.

Klik eenvoudig op het tabblad Gebruikers in uw WordPress-beheerder om naar de gebruikerspagina te gaan. U kunt een gebruiker op elk moment bewerken of verwijderen.

 

 

 

 

 

U kunt het profiel van de gebruiker bewerken om zijn wachtwoord te wijzigen, zijn rol te wijzigen en meer. U kunt gebruikers ook bulksgewijs bewerken om hun rol te wijzigen, als u de rol van meerdere gebruikers tegelijkertijd wilt upgraden of downgraden.

Gebruikers kunnen ook hun eigen profiel bewerken door naar Gebruikers »Profiel te gaan in het WordPress-dashboard. Ze kunnen een profielfoto toevoegen en de meeste details wijzigen, maar ze kunnen hun rol niet wijzigen.

Gebruiker verwijderen

Om een gewenste gebruiker te verwijderen ga je naar de gebruikers pagina.

Hover met je muis over een gebruiker en dan zie je 3 mogelijkheden, je kiest voor verwijderen en dan kom je bij de volgende pagina.

Je kan er nog voor kiezen om alle inhoud te verwijderen of de inhoud doorkoppelen aan een nieuwe gebruiker, denk aan geschreven berichten.

Als je heel zeker bent van de keuze, dan kan je op de knop “Verwijdering bevestigen” drukken.